قیمه نثار قزوینی یکی از غذاهای سنتی و مجلسی قزوین است که با گوشت گوسفند یا بره تهیه میشود. این خورش با وجود تشابه اسمی، تفاوتهایی با قیمه معمولی دارد؛ بهجای لپه، در آن زرشک، خلال بادام، خلال پسته و خلال پوست پرتقال استفاده میشود. طعم بینظیر این خورش به دلیل زعفران فراوان و ادویههای خاصی مانند هل و دارچین است. با رعایت نکات سادهای که در این مقاله میآموزید، میتوانید این غذای خوشمزه را مانند یک سرآشپز حرفهای بپزید.
مواد لازم برای پخت قیمه نثار
- گوشت ترجیحا گوسفندی: ۴۰۰ گرم
- خلال پرتقال ۱ پیمانه
- خلال بادام 1/2 پیمانه
- خلال پسته ۱/۲ پیمانه
- زرشک: ۱ پیمانه
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز: ۳ عدد
- شکر: ۳ قاشق غذاخوری
- گلاب: نصف پیمانه
- کره: ۳۰ گرم
- زعفران: به میزان لازم
- زردچوبه، پودر هل، دارچین، فلفل و نمک: به میزان لازم
مراحل تهیه قیمه نثار
1-ابتدا پیازها را بشویید، پوست بگیرید و بهشکل نگینیِ ریز و یکدست خرد کنید. سپس قابلمهای را روی حرارت بگذارید و مقداری روغن در آن بریزید تا گرم شود. پیازهای خردشده را به روغن اضافه کنید و تفت دهید تا نرم و کمی طلایی رنگ شوند. حالا زردچوبه و فلفل سیاه را به پیازها اضافه کنید و برای چند دقیقه دیگر تفت دهید تا عطر ادویهها بهخوبی آزاد شود.
2-گوشت گوسفندی را با آب سرد بشویید و بهصورت قیمهای خرد کنید. پس از تفت دادن پیازها، گوشت را به قابلمه اضافه کنید و تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. سپس رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کنید و چند دقیقهای تفت دهید تا خامی رب گرفته شود و رنگ آن در روغن باز شود. حالا مقداری آب جوش به قابلمه اضافه کنید، حالا شعله را کم کرده و اجازه دهید گوشت بهآرامی و در مدت 2 تا 3 ساعت بپزد تا کاملاً نرم و لطیف شود.
3-در 15 دقیقه پایانی پخت گوشت، درب قابلمه را بردارید و نمک، زعفران دمکرده، دارچین و هل را اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید و درب قابلمه را نیمهباز بگذارید تا آب خورش کمی کم شود.
4-برای گرفتن تلخی خلال پوست پرتقال، آنها را چند بار در آب جوش بجوشانید و آبکش کنید. سپس در ماهیتابه، کره و روغن را آب کنید و خلال پوست پرتقال را تفت دهید. خلال بادام، شکر و زرشک را اضافه کنید و کمی تفت دهید. در آخر، خلال پسته، گلاب و هل را به مواد اضافه کنید و مخلوط کنید تا ترکیب خلال آماده شود.
5- 10 دقیقه قبل از اتمام پخت، نیمی از مواد خلالی آمادهشده را به خورش اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد بهخوبی ترکیب شوند. سپس خورش را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
6-برنج را با آب سرد چند بار بشویید و به همراه آب به مدت 2 ساعت خیس کنید. سپس قابلمهای را با آب، نمک و کمی روغن روی حرارت بگذارید تا بجوشد. برنج خیسخورده را اضافه کنید و بعد از 20 دقیقه نیمپز شدن، آبکش کنید و با آب سرد بشویید. سیبزمینیها را حلقهای برش دهید و کف قابلمهای که کمی روغن دارد بچینید. برنج آبکششده را روی سیبزمینیها بریزید، دمکنی بگذارید و ابتدا حرارت را زیاد کنید تا بخار بلند شود. سپس حرارت را کم کنید و بگذارید برنج بهآرامی دم بکشد.
7-بعد از آماده شدن برنج و خورش، مقداری از برنج را با زعفران دمکرده و خلالهای تفتدادهشده مخلوط کنید. در ظرف سرو، لایههایی از برنج ساده، خورش و برنج زعفرانی بچینید. روی آخرین لایه را با برنج زعفرانی بپوشانید. حالا قیمه نثار قزوینی شما آماده سرو است! نوشجان!
نکات طلایی
- مقدار زمانی که برای طبخ برنج گفته می شود تقریبی بوده و با توجه به نوع برنجی که مصرف می کنید ممکن است زمان آن متفاوت باشد.
- در صورت تمایل می توانید از خلال پوست پرتقال کمتر و یا بیشتری استفاده کنید.